Haber

Deva Partili Kavaf: “Türkiye’de yoksulluk dibe vurdu. İktidar yaşam standartlarını yükseltmek yerine yoksulları eşitliyor”

HABER: ABDULLAH CELEBI-Kamera: KERİM UĞUR

DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, “Türkiye’de yoksulluk had safhaya ulaştı. İşçilerin yüzde 43’ü asgari ücret düzeyinde maaş alıyor. Hükümet, yaşam standardını yükseltmek yerine, insanları eşitliyor. Asgari ücret artırılabilir. Enflasyonu kontrol edemedikten sonra asgari ücreti istediğiniz kadar artırın, artan ücretin alım gücü eriyip gidiyor” dedi.

DEVA Partisi Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selma Aliye Kavaf, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen ve Başkan Yardımcısı Serap Karaosmanoğlu ile bugün il başkanlık binasında basın toplantısı düzenledi. DEVA Partisi’nin sosyal politika eylem planı hakkında bilgi veren Kavaf, AKP hükümetini eleştirerek ekonomik sıkıntılara dikkat çekti.

“İNSANLARA DOKUNABİLECEK TEK TARAF BİZİZ”

Nimet Çubukçu’nun ardından 2009-2011 yılları arasında Devlet Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Kavaf şöyle konuştu:

“Türkiye’de 20 yıldır iktidarda olan bir parti var. Hepimizin hayatımızda gözlemlemenin ötesinde yaşadığı ciddi sorunlar var. Bu sorunların temel sebebi ülkemizin yönetilememesi. Maalesef iktidar yönetemiyor. ülkeyi yönetmek, algı kuralları.İktidarın denetimindeki yayınlara baktığınız zaman en gelişmiş ve demokratik ülkelerin refahı emsalsiz bir ülke tablosu çiziliyor.Biz öyle değil. diye sordu, “Kendileri için geri dönülmez olduğunu söylediler. Elektrik tüketimini sorduğumuzda 15-16 bin lira dediler. İnsanlar işsiz insan psikolojisini yaşamamak için çarkları döndürmeye çalışıyor. Temel ihtiyaçların karşılanması noktasında hayat dayanılmaz bir hal aldı. İktidarın analiz üretme çabasını göremiyoruz.”

“SOSYAL YARDIMLAR HAK ESASLI DEVAM EDECEKTİR”

Kavaf, iktidara geldiklerinde zaman kaybetmemek ve Türkiye’nin sorunlarına çözüm bulmak için eylem planları hazırladıklarını ifade etti.

“22 eylem planımızı daha açıklayacağız. Şimdiye kadar 17’sini açıkladık. 22’sini de en kısa sürede tamamlamış olacağız. İktidara geldiğimizde ilk 90 gün, ilk 360 gün bunlar. Ne yapacağız?” İlk 360 günde Hepsi zamanında ve zamanında sonlandırılan hareketlerdir.Bütçede mali karşılığı olan hareketlerdir.Halkımıza yakışır bir yaşam standardı sağlamanın yol ve sistemlerini içeren bir eylem planını açıkladık. öncelikle insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik somut ve jenerik planları içermektedir.Bunların kalıcı çözümler üreten politikalara dönüşmesi için makroekonomik politikalar, istihdam vb. süreçlerle desteklenmesi gerekmektedir.Sosyal yardım planları İnsanları işsiz ve sosyal yardıma muhtaç hale getirmek için.Mevcut iktidarın yaptığı gibi muhtaç kitleler yaratıp, onları kendine bağımlı seçmen haline getirmeye karşıyız.Sosyal yardımı siyasi bir yere kanalize etmenin bir sopası olarak. Halkın zirvesi Biz kullanımına karşıyız. Mevcut iktidar ‘Ben gidersem sosyal yardımlar kesilir’ diyor. Bu yardımlar kimsenin kişisel çıkarı için ödenmez. Sosyal yardımların siyasi bir araca dönüştürülmesine karşıyız. Yardım devam edecek ama hak temelli. Bunu hak edenler alacak. Devlet 43 maddede bire bir ve nakdi sosyal yardım sağlıyor. Aralarında kopyalar var. Gerçekten hak temelli olmayanlar var. Orijinal nepotizme göre verilenler var. Bu nedenle sosyal yardımları insan onuruna zarar vermeyecek şekilde tek bir kurumsal çatı altında toplamayı hedefliyoruz.”

“TÜRKİYE’DE YOKSULLUK ALTTA”

Türkiye’nin ekonomik olarak zor günlerden geçtiğine işaret eden Kavaf, taban fiyat tartışmalarına da değinerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Marketlerde kilitli bebek bezi ve mama satılıyor. Ülkedeki durumdan bahsediyorum. Yoksul ailelerde yeni doğan bebeklerin bir yıl boyunca süt ve mama dahil tüm ihtiyaçlarını karşılamaya kararlıyız. İlki -Yıl döngüsü çocukların zihinsel gelişimi için son derece değerlidir.Tabii ki sonraki yıllar da değerlidir.Daha sonraki yıllar için çocukların eğitim desteğine düzenli olarak nakit desteği verilmektedir.Bunlar çok yetersizdir.100 lira civarındadır. Bu tabanları artıracağız.Çocuk sandığı diye bir şey kuruyoruz.Çocukların eğitim giderlerinde kullanılmak üzere çocukların hesaplarına para yatırılacak.Türkiye’nin Yoksulluğu da had safhaya ulaştı.Türkiye’de ücretlilerin yüzde 43’ü maaş alıyor taban fiyat düzeyinde.Devlet hayat standardını yükseltmek yerine yoksulluk içindeki insanları eşitliyor.Vatandaşlarımızın rahatlatılması gerektiğine inanıyoruz.İnsani temel ihtiyaçların insan haklarına yakışır biçimde karşılanması gerekiyordu. insan onuru. Biz inanıyoruz. Taban fiyat yükseltilebilir ama asıl olan enflasyonu kontrol altına almaktır. Enflasyonu kontrol edemedikten sonra minimum fiyatı istediğiniz kadar yükseltin, artan fiyatın satın alma gücü eriyip gidiyor. Önemli olan satın alma gücünü artırmak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu