Yaşam

Titanik Hakkında Muhtemelen Hiç Duymadığınız İlginç Gerçekler

Tarihin en büyüleyici denizcilik hikayelerinden birini keşfetmek için geçmişe yolculuğumuza hoş geldiniz. Zafer ve trajedi hikayesi olan efsanevi bir gemi olan Titanik hakkında bilinmeyen gerçekleri araştıracağız. Bu gemi hakkında merak edilen tüm sorulara ve batık çalışmaları sonrasında elde edilen bilgi ve bilgilere cevap vermek için içeriğimizi okumaya başlayalım!

Titanik’in başlangıcıyla başlayalım. Herhangi bir gemi değildi; Zamanının lüks ve teknolojik ilerlemelerinin somut örneğiydi.

Titanik bir mühendislik harikasından başka bir şey değildi. 269,1 metre uzunluğu, 28,19 metre genişliği ve yaklaşık 46.328 ton brüt tonajı ile zamanının en büyük gemisiydi. İrlanda’nın Belfast kentinde Harland ve Wolff tarafından inşa edilen Titanik, yapımında önemli zorluklarla karşılaştı. Yirminci yüzyılın başlarında böylesine büyük bir yapıyı inşa etmek için gereken insan gücü ve hassasiyeti hayal edebiliyor musunuz?

Titanic, 10 Nisan 1912’de Southampton’dan New York’a ilk yolculuğuna çıktı. Geminin başka bir yolcu gemisiyle, SS City of New York ile neredeyse çarpışacağını biliyor muydunuz?

14 Nisan 1912’nin kader gecesinde Titanik, Kuzey Atlantik Okyanusu’nda bir buzdağına çarptı. ‘Batmaz’ diye lanse edilen bir geminin bu kadar zamansız bir sonla rekabet etmesi ironik değil mi? Son teknoloji navigasyon ekipmanına sahip olmasına rağmen, Titanic ölümcül buzdağından kaçamadı. Sakin ve aysız koşullar nedeniyle buzdağının neredeyse geminin üzerine gelene kadar görülmediğini biliyor muydunuz?

Gelin bu devasa geminin nasıl battığına daha yakından bakalım.

Titanik tasarlanırken batmaması için denizdeki tüm olasılıklar düşünülmüş ve hemen hemen her türlü olasılığa karşı önlem alınmıştır. Örneğin gemi, aynı büyüklükteki başka bir gemiyle kafa kafaya çarpışsa bile batmayacak şekilde tasarlanmıştı. Yine gemi buzdağına direkt olarak karşı taraftan veya yandan çarparak batmayacak durumdaydı. Buzdağı gemiye olabilecek en kötü açıyla çarpmış, alt bölmelerden altısını kırmış ve su almıştı. Ancak bu bölmelerden 4 tanesi su almış olsaydı gemi batmazdı. Olasılık hesaplarında bir buzdağının gemiye çarpıp 5 bölmeyi birden parçalama olasılığı %1 olarak hesaplanmıştır, çünkü bu tür bir şeyin olabilmesi için geminin buzdağına tam çarptığı açıdan çarpması gerekmektedir. Başka bir açıdan vurulsaydı o kompartımanlardan 1-2 tanesi su alacak ve gemi kurtulacaktı.

Yolcuların Titanik’in batmasıyla ilgili sözleri incelendi.

Titanik’in batmasıyla ilgili yeni teoriler çok ilginç ve öncekilerden çok daha mantıklı. Titanik battıktan sonra hayatta kalan yaklaşık 700 kişiden yaklaşık 200’ü, önce Amerika Birleşik Devletleri’nde ve ardından İngiltere’de tanık olarak söz verdi. Bu kişilere toplam 50 bin soru soruldu ve tüm cevaplar not edildi. Ve o zamandan beri bilim adamları bu terimleri inceliyor ve geminin batması hakkında bir sonuca varmaya çalışıyorlar.

Geminin battığı akşam, yolcuların çoğu daha önce görmedikleri iki şeye tanık oldu. Birincisi, gece 11:30 civarında, gemideki hava sıcaklığı aniden bire düştü ve ikincisi, yıldızlar her zamankinden daha parlaktı ve çok net bir şekilde görülebiliyordu. Şimdi bu iki şeye şu şekilde cevap verilebilir:

  • Buzdağının olduğu bölgeye yaklaştıkça havanın soğuması normaldir.

  • 1912’de ışık kirliliğinin olmadığı zamanlarda gökyüzünde, özellikle okyanusun ortasında çok sayıda yıldız görmek çok olağandı.

Peki durum gerçekten böyle mi? Şimdi buna bakalım..

Bilim adamlarının iddialara verilen yanıtlara getirdiği yorumlar;

Ortaya atılan argümanlara cevaben, ‘buzdağına yaklaştıkça havanın soğuması durumu’ pek kabul edilebilir bir durum değil. Çünkü havanın soğuması yolcuların kendi deyimleriyle ifade ettikleri gibi anlık bir durumdur. Yani hava kademeli olarak değil bir anda 5-6 derece düşüyor ve bu yolcular tarafından net bir şekilde hissediliyor. Bu duruma en iyi açıklamayı bilim insanları yapmaktadır. Açıklamaya göre Grönland’dan kopan ve her yıl hem buzdağlarını hem de soğuk havayı okyanusa taşıyan bir akıntı var: Labrador akıntısı. Titanik’i vuran ve batmasına neden olan buzdağı yaklaşık 300 gün önce Grönland’dan kopan ve aylarca süren yolculuk sırasında o noktaya ulaşan buzdağıydı.

Gökyüzündeki yıldızların sebebi ışık kirliliğinin az olmasından kaynaklansa da durum pek öyle değil. Bilim adamları bunun sebebinin yine Labrador akıntısı olduğunu söylüyor.

Yani; Titanik Labrador akıntısının yanından geçerken hava sıcaklığı bir anda 5-6 derece düştü ve herkes bunu fark etti. Hava sıcaklığının eşit dağılmadığı yerlerde atmosfer bir mercek görevi görebilir. Örneğin çöllerde hava bir mercek görevi görür ve alçak hava ile yüksek hava arasında büyük bir derece farkı olduğu için insanlar serapları görebilir. Yine çöllerde bu sebeple gökyüzündeki yıldızlar normalden çok daha net ve parlak bir şekilde görülebilmektedir. Yani Titanic’in geçtiği yerde hava sıcaklığının ortasında keskin bir fark vardı ve bu, havanın kendisini devasa bir mercek haline getirdi, kırılan ışık nedeniyle yıldızlar olduklarından çok daha parlak görünüyordu ve buzdağı buzdağı olabilirdi. çok geç olana kadar görülmez.

Geminin batma sebebi olarak öne sürülen diğer argümanlar ise;

  • Bu teorinin kaynağı, hayatını Titanik’i araştırmaya adayan İngiliz bilim adamı Tim Maltin’dir. Bunun dışında daha birçok teori var ama geçerlilikleri tartışmalı. Örneğin Titanic’in zırhının yeterince güçlü olmadığı ancak Titanic’in zırhının bir askeri savaş gemisi kadar güçlü olduğu argümanlardan biridir.

  • Gözlemcilerin dürbünlerinin olmadığı ve bu nedenle buzdağını görmedikleri de savunulmaktadır ancak bu da anlamsızdır çünkü dürbünün amacı uzağı görmek değil, çıplak gözle görülen bir nesneyi daha detaylı incelemektir. .

  • Gemi kaptanının kazadan önce çok fazla alkol aldığı ve sarhoş olduğu için kazaya neden olduğu da biliniyor ancak kaptanın yolculuk sırasında alkol almadığı ve bunun emekli olmadan önceki son yolculuğu olduğu açıklandı.

Kaybın bu kadar fazla olmasının sebebi;

Titanik’in batması sonucu yüksek can kaybının nedeni aslında çok garip. Geminin batmaya başladığı ilk anlarda birçok kişi teknelere binmeyi reddetti. Nedeni ise geminin batacağına hala inanamamalarıydı. Pek çok insan okyanusun ortasında küçücük bir tekneye binmektense gemide kalmayı daha sadık görüyordu. Ne de olsa okyanusun ortasındalar, gökyüzünde milyonlarca yıldız var ve küçük bir tekneye binmeyi reddediyorlar. Kimse onları suçlayamaz sanırım.. Bu nedenle birçok tekne yarıya kadar doldurularak hatasız okyanusun ortasına kadar yol almıştır.

İlerleyen dakikalarda herkes teknelere binmeye çalışsa da azalan tekne sayısıyla doğal olarak teknelere binmek zorlaştı. Bu da ölü sayısında artışa neden oldu.

Kısacası insanlar gerçeği anladıklarında maalesef çok geçti.

Bir başka ilginç not da gemi batarken herkesin sıkıntı içinde olduğu ancak görgü tanıklarına göre insanların teknelere atlamak için birbirini ezmesi, erkeklerin kadınlardan önce tekneye binmeye çalışması, kuyrukta kaynak yapması gibi olaylar yaşandı. çabuk olmaz Erkeklerin birden fazla kadın ve çocuğa verdiği önceliğe tamamen saygı duydu ve kadın kılığına girmiş 1-2 erkek olmasına rağmen bu çok nadirdi. O panikte bile insanlar birbirlerini ezmemek için ellerinden geleni yaptılar.

Ölüler sadece alt tabakadan insanlar mıydı?

Gemiden indirilen teknelere çoğunlukla 1. ve 2. sınıf yolcuların alındığı, bu teknelere bilerek 3. sınıf yolcuların alınmadığı söyleniyor. Aslında en çok üçüncü sınıf yolcular ölüyordu ama bu özellikle bu insanların teknelere bindirilmemesinden kaynaklanmıyordu. Genellikle birinci ve ikinci sınıf yolcular üst katlarda ve güverteye yakın yerlerde kalıyorlardı. Üçüncü sınıf yolcular güverteye çıktıklarında birinci ve ikinci sınıfların çok gerisindeydiler. O dağınık ortamda kimse sınıf ayrımı yapacak durumda değildi ama genellikle geride kalan üçüncü sınıf yolcuları teknelerde fazla yer bulamıyordu.

İstatistiklere göre birinci sınıf bilete sahip kadınların %97’si hayatta kaldı, ikinci sınıftaki kadınların %86’sı hayatta kaldı ve üçüncü sınıftaki kadınların %49’u hayatta kaldı.

Birinci sınıftaki çocukların %86’sı hayatta kaldı (sadece 7 çocuk vardı), ikinci sınıftaki çocukların tamamı hayatta kaldı ve üçüncü sınıftaki çocukların %31’i hayatta kaldı. Erişkin erkeklerin birinci yılda %17’si hayatta kalırken, bu sayı ikinci yılda %8, üçüncü yılda ise %13’tür. Toplamda birinci sınıftaki yolcuların %62’si, ikinci sınıftaki yolcuların %43’ü ve üçüncü sınıftaki yolcuların %25’i hayatta kalırken, toplamda gemideki yolcuların %37’si kurtuldu. Gemide bulunan 9 Türk’ten 3’ü kurtuldu, 6’sı hayatını kaybetti. Bu Türklerden biri 1. sınıfta, diğer 8’i ise 3. sınıfta seyahat ediyordu.

O gece toplam 1500 kişi hayatını kaybetti.

Başka bir geminin seyir defterinden: Denizin yüzeyi cesetlerle doluydu.

Tim Malt sadece teknik bilgilerle ilgilenmedi. Rotası Titanic’in battığı yerden geçen Alman gemilerinin seyir defterlerine de ulaştı. Bunlardan biri Titanik battıktan 4-5 gün sonra geçti ve seyir notlarında denizin yüzeyine çıkan onlarca cesetten bahsediliyordu. Hatta bu cesetlerden biri bebeğini sımsıkı tutan bir anneye aitti. O zamanlar geminin kaptanı Titanik kazası hakkında pek bir şey bilmiyordu bu yüzden bu cesetlerin nereden geldiğini merak ediyordu ve bu durum notlara not edilmişti.

Titanik’i yapan şirketin ihmali var mı?

Titanik battıktan sonra gözler doğrudan bu gemiyi inşa eden White Star Line şirketine çevrildi. Ancak yapılan araştırmalar, bu şirketin geminin inşası aşamasında hiçbir masraftan kaçınmadığını, hatta çoğu kez gereksiz görülen güçlendirme çalışmalarını bile yürüttüğünü ortaya koydu. Sinemadan da hatırlanacağı gibi White Star Line şirketi bu gemiyi sadece bir para kaynağı olarak değil, aynı zamanda bir gurur sorunu olarak da görüyordu.

Gemi buzdağına çarptığında, geminin boyutu ve kalitesinden dolayı yolculardan hiçbiri ilk başta darbeyi hissetmedi. Sadece birkaç saniyelik bir sarsıntı oldu ve yolcular geminin ani bir hızlanma veya yavaşlama yaptığını düşündüler.

Çarpma anına kadar gemi tüm hızıyla yol almasına rağmen, güvertedekiler dışında kimse en ufak bir sarsıntı veya rahatsızlık hissetmedi. Sanki bir binanın içinde seyahat ediyorlardı.

Bu nedenlerle, ölümlerden şirketin sorumlu tutulması gerçek bir durum olmayacaktır.

Geminin enkazını bulmak…

O yılların getirdiği teknolojik yetersizlikler nedeniyle birçok batık bulma çalışması başarısızlıkla sonuçlanmıştır. 1 Eylül 1985 tarihine kadar yeri tespit edilemeyen enkaz, o tarihte Dr. Robert Ballard liderliğindeki bir grup tarafından bulundu ve tüm dünya Titanik faciasını bir kez daha hatırladı.

Araştırmacılar, sonar ve robotları kullanarak ilk kez Titanik’in enkazının haritasını çıkardılar. Deniz dibinde 5 kilometreye 8 kilometrelik bir alana yayılmış gemi modüllerinin ve yüzlerce öğenin yerlerini gösteren harita, asla batmayacağı düşünülen Titanic’in çarptığı gece yaşananlara dair yeni bilgiler de verdi. 100 yıl önce ilk yolculuğuna çıkan bir buz kütlesi.

Bu araştırma sırasında Ballard ve grubu, 3.657 metre derinlikte yatan Titanik’in ilk fotoğraflarını çekmeyi başardı. Bu fotoğraflar, 1997’de çekilen 11 Oscar ödüllü filme kaynak oldu.

İşte Titanik gemisinden geriye kalanlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaliteli, türbanlı Bağcılar eskort kızlar
-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort